(Drammens Tidende)

NEW YORK (Nettavisen): Meteorologer sier at 2020 kan bli et historisk varmt år. Ifølge The Guardian mener ekspertene at det er 50 til 75 prosent sjanse for at man i år vil slå rekorden fra fire år siden.

The US National Oceanic and Atmospheric Administration mener det er 75 prosent sjanse for at dette blir det varmeste året i historien.

De mener også at det er 99.9 prosent sjanse for at 2020 vil bli et av de fem varmeste årene i historien.

Til tross for at dette ikke er et El Niño-år, som vanligvis fører med seg mye varme, så har det blitt satt nye varmerekorder fra Antarktis til Grønland siden januar, skriver avisen.

Januar ble det satt ny varmerekord i Arktis, og i februar registrerte en forskningsstasjon i Antarktis hele 20 varmegrader for første gang i historien.

Klikk på bildet for å forstørre. Det ble satt flere temperaturrekorder i januar 2020.

Det ble satt flere temperaturrekorder i januar 2020. Foto: National Centers for Environmental Information

Og på motsatt siden av kloden ble det på søndag satt april-rekord, da det ble meldt om seks varmegrader i Qaanaaq på Grønland.

- Første gang på 30 år

For noen dager siden delte skuespilleren Leonardo DiCaprio dette bildet av Himalaya-fjellene, tatt fra Punjab i India etter at forurensningen har falt som en følge koronakrisen.

- Lokalbefolkningen sier at det er første gang på 30 år at fjelltoppene har vært synlige nesten 125 miles (200 km.) unna, skriver Leonardo DiCaprio:

34 varmegrader i april i LA

Tallene for første kvartal viser at temperaturøkningen er mest markant i øst-Europa og Asia, der temperaturen er tre grader over gjennomsnittet. I USA har man også opplevd mer varme enn normalt og i Los Angeles ble det forrige fredag målt hele 34 varmegrader i april.

Også i Australia har man opplevd rekordvarme.

Selv om en global lockdown som en følge av koronaepidemien har ført til mindre utslipp rundt om i verden, er dette ifølge ekspertene ikke nok. Forskerne mener man trenger mer langvarige endringer for å gjøre en forskjell.

- Klimakrisen fortsetter med uforminsket styrke. Utslippene vil gå ned i år, men konsentrasjonene fortsetter å øke, sier Karsten Haustein, en klimaforsker ved University of Oxford til The Guardian.

- Det er lite sannsynlig at vi vil merke en nedgang i oppbyggingen av drivhusgasser. Men vi har nå en unike sjansen nå til å revurdere valgene våre og bruke koronakrisen som en katalysator for mer bærekraftige transportmidler og energiproduksjon, sier Haustein.

- De varme vårdagene i april øker

Også i Norge har man opplevd en usedvanlig varm april. På onsdag i forrige uke opplevde Gulsvik i Flå kommune sør i Hallingdal den hittil varmeste dagen så langt i år, med 23,5 grader, ifølge NTB.

Drammen (23,2), Konnerud og Gvarv (22,3) og Sigdal (22,2) hadde også svært varme dager.

Klimaforsker Reidun Gangstø Skaland ved Meteorologisk institutt har gått gjennom utviklingen av varme vårdager de siste 60 årene, og sier at tendensen er den samme i hele landet: Vårmåneden blir stadig varmere.

– Vi ser at de varme vårdagene i april øker i antall over hele fjøla. Dette er akkurat det vi forventer her i Norge når den globale temperaturen stiger, uttalte klimaforskeren til NTB i forrige uke.